nedelja, 2. januar 2011

Piko pilot

Piko je prav poseben krokodil. Njegove sanje so namreč, da bo nekoč letel. Večkrat je Piko sanjaril, kako pilotira letalo. Kako leti visoko na gorami, rekami, gozdovi in morji. Nekoč se Piko spomni, da bi res lahko letel. Poguglal je, kako lahko pride do tega in zdelo se je preprosto. Šola, šola, šola, trening, trening in že letiš. Uresničitev sanj je bila tako blizu, da je že čutil krmilo v rokah. Vedel je, da bo kmalu letel. Živel je svoje sanje.

Vendar se je v šoli ustavilo. Piko spade med dolgorepe krokodile in taki ne morejo pilotirati. Taka letala ne obstajajo. Piko je bil uničen, podrt, ranjen. Umaknil se je v svojo banjo na robu garaže in jokal. Jokal je vse dni in noči vse do nekega dne. Bil je torek. Vsi so že bili v službi, v šoli, le Piko je ostal doma. Uničen, ker je imel uničene sanje. “Zakaj sem jaz dolgorepi, zakaj jaz ne morem leteti?” se je spraševal.

Nenadoma pa ga obišče duh Srčnosluh. Znan po tem, da je kazal pot izgubljenim mornarjem. “Dragi moj Piko,” mu pravi Srčnosluh, “si res prisluhnil svojemu srcu?” “Če pravi, da boš letel, boš letel, loti se dela. Nič te ne more ustaviti na poti tvojega srca, nič se ne more postaviti pred tvoje sanje,” Srčnosluh še izusti preden izgine.

Pikota vrže iz banje kot strelo z jasnega. Lahko leti! Naredil bo to! Ni vedel še kako, a vedel je, da bo letel. Naslednji dan je zbral prijatelje, da skupaj sestavijo načrt. Ugotovili so, da Piko res ne more leteti s temi letali, a lahko naredijo novo, drugačno letalo. Pikotovi prijatelje so bili odločeni, da mu bodo pomagali. Dneve in dneve so delali v Pikotovi garaži in kmalu je prišel odločilni dan. Načrt so morali predstaviti podjetju, ki izdeluje letala. Piko se je odločil, da to sam naredi. Odločen, ker mu sanje dajejo moč.

Stopil je pred ljudi, bili so navdušeni. Začeli so izdelovati njegova letala. Ta so lahko letela dlje in hitreje kot dosedanja. Kmalu so jih želela vsa letalska podjetja v okolici. Z izkupičkom je Piko ustvaril svojo letalsko družbo. Zaradi njegove srčnosti in ljubezni do dela so z njim želeli delati vsi piloti.

Piko pilot še danes leti v srcu vsakogar izmed nas.

Pravljico Piko pilot posvečam naši plesalki, igralki, študentki arhitekture in naši drugi mamici Miji Pungeršič za njenih četrt stoletja. Mija, šele začelo se je! <3


Preberi tudi pravljico Zmajček Bono.