sobota, 29. marec 2008

Penzije ne boš doživel

Eden od glavnih razlogov, zakaj bi ljudje danes v Sloveniji varčevali, je pokojnina. Sistem je slab. Politiki ga nočejo spremeniti. Trenutno še vse štima, čez nekaj let pa ne bo, če sistema ne bodo korenito spremenili. Neodgovorni so, bojijo se sindikatov in upokojencev. S tem pa škodijo obema skupinama. Človek, ki se upokoji, dobi približno dve tretjini svoje plače kot pokojnino. Takoj se mora privaditi na nižji standard življenja, čeprav je delal toliko let, si zdaj lahko manj privošči. Ima le več prostega časa.

Kot so izračunali ekonomisti, bo pokojnina čez dvajset let predstavljala le še okoli tretjino plače. Pokojninski sistem bo razpadel, sedanji voditelji pa takrat tako in tako ne bodo več na položaju. Delavci morajo sami poskrbeti zase, ne morejo se več zanesti na državo. S pomočjo osnovnega in dodatnega pokojninskega zavarovanja si bodo težko privoščili, da jim ne bo treba delati do nebogljenosti.


Potrebno je iskati druge vire pasivnih prihodkov, prihodkov, ki jih imaš, tudi ko ne delaš. To je pokojnina. Take vire lahko posameznik dobi z naložbami, patenti, podjetništvom. Vlagajte v nepremičnine, vzajemne sklade, delnice, izumite kaj, napišite knjigo ali pa začnite razvijati svoje lastno podjetje. Ustvarite, zgradite nekaj, kar vam bo lahko prinašalo denar. Bodite previdni, a ne preveč. Učite se. Poiščite ljudi, ki se spoznajo na te stvari.



..pokličite VEM! naložbe :)