nedelja, 10. maj 2009

Kako se rešiti fabr'ke in 360 eur plače

Preprosto. Pustiš službo in greš na zavod za zaposlovanje ali pa zaprosiš za socialno pomoč. Problem je seveda, če imaš 360 eur najemnine s stroški in nimaš partnerja, a tukaj že v štartu delaš narobe.

Tudi take poznam. In take, ki nimajo veliko stroškov. Edini stroški so avto, mobitel in popivanje, živijo v hiši od staršev in celo življenje bodo delali v fabr'ki.

Jim je tega treba? Mnogi so zelo zadovoljni. Vsaj, kar vem iz izkušenj, ko sem se preizkusil v delu za 'tekočim trakom'. Prideš, oddelaš svojih 8 ur, greš domov in daš možgane na off, sanjska služba, pravijo nekateri.

Napredovanje? Bil sem priča, ko je sodelavka v tovarni zavrnila napredovanje. Boljše plačilo, lažje delo? "Ne! Jaz bom tukaj delala še naprej," je rekla šefu. 8 ur miga z rokami skoraj brez ustavljanja, včasih naredi normo, včasih ne, dobi minimalno plačo, super delo, ženska se sploh ne pritožuje.

Odštevanje do vikenda se začne v torek. Življenje traja dve sedmini življenja. Kaj ko bi že med tednom počeli zanimive stvari in nekaj zase. Ni časa, utrujenost. Še vsaj 4 ure poleg osemurnega dela si utrujen in mine dan. Potem pa še delo ob sobotah. Prost šele na gospodov dan in tečna baba doma, kakšen je to lajf? Hec.

Ja in kaj narediti? Eni imajo res srečo. To je dokaj res, a oni niso nujno srečnejši kot vi. Denar ti ne prinese sreče. Srečo ti prinese, da uživaš to, v čemer uživaš. Če te zgoraj našteto res veseli, počni to še naprej. Če te pa ne, začni delati SPREMEMBE. Spremembe.

Kako zaživeti neko boljše življenje? Res je, da nikoli ne boš imel vile s sedmimi bazeni in sedem maserkami oziroma maserji. Tudi ne rabiš tega, to ti ne prinese sreče. Uspelo ti bo, če zdaj sprejmeš odločitev, da se boš spreminjal. Sprejmi odločitev, da boš vseskozi napredoval. Vsak dan boš boljši. Raziskoval boš in delal stvari, ki te veselijo. Uril se boš na več področjih in začel živeti drugače.

Kaj se ti lahko zgodi? Mnogi pravijo, da se bojijo tvegati. Redna služba.. je najbolj zanesljiva. To je jasno, da je služba najbolj tvegana, to so tudi naši starši šele zdaj začeli spoznavati. Najbolj varno je konstantno napredovanje, da si vedno boljši, močnejši in da pri tem uživaš.

Torej. Minilo je nekaj mesecev, leto, dve. Kje si zdaj? Delaš stvari, ki te veselijo in zanimajo. Tudi če delaš 12 ur na dan, delaš z nasmehom in nikoli ne pogledaš na uro. Mogoče kdaj pogledaš, da se nasmeješ, kako hitro je minilo. Zaslužek? Neverjetno, kar si prej zaslužil v celem mesecu, zdaj zaslužiš kdaj v dveh, treh dneh. In to je šele začetek, vedno bolje ti bo šlo. Letos boš en mesec preživel v Indiji. Vesel sem zate.