sreda, 20. februar 2008

Zmorem to

Po prejšnjih objavah sem se velikokrat z bralci, prijatelji, znanci zapletel v pogovor (večinoma elektronsko :)). Ja, pot si lahko izberem, mislim si lahko, kar si hočem, a ne vem, če zmorem, je bila izpoved kakšnega od njih.

Ko smo v težavah, se nam zmanjša tudi zaupanje vase. Nimamo samozavesti, ne verjamemo, da zmoremo. Zavedati se moramo, česa vsega smo sposobni. Ne rabimo veliko, če imamo željo, lahko dosežemo skoraj vse. Kar nas je spravilo na nizko raven samozavesti pa moramo izbiti iz glave.

Vedeti moraš, kaj moraš narediti, se za to odločiti in delovati. Lahko premikaš gore, lahko ustvarjaš svoje življenje. Samo tvoje je in ti odločaš, kaj boš naredil. Ne pusti se drugim. Odloči se, kaj je najbolje zate in to naredi.

Ne verjameš vase? Se sploh zavedaš, kaj imaš podarjeno, kdo si in česa vsega si sposoben. Poglej svoje telo, pomisli na svoje možgane. Znanstvenikom mogoče ne bo nikoli popolnoma jasno, kako naše telo deluje. Imaš na razpolago najboljšega možnega robota, samo še naoljiti ga je treba. Sposobnosti torej imaš. Zavedati se pa moraš še nečesa. Motiviranost predstavlja 80 odstotkov, sposobnosti pa 20 odstotkov uspeha.

Odloči se, kaj si želiš in deluj v tej smeri. Lahko, da ti ne bo popolnoma uspelo, a bodi vesel, da si nekaj ukrenil. Razmisli o besedah enega od najboljših športnikov vseh časov Michaela Jordana: Lahko prenesem, da nisem najboljši, ne morem pa prenesti, da nisem dal vsega od sebe, da bi bil najboljši.


Postavi se na noge, bodi močan. Predstavljaj si, kdo in kaj bi rad bil, kaj bi rad počel. Zmoreš to. Ma kaj, to sploh ni vprašanje. Začni podirati vse pred sabo, ovir ni več.