sreda, 26. november 2008

Država naj ne pomaga velikim podjetjem


Že to je preveč, da je država lastniško vpletena v podjetja. A če je, naj bo. Ne bi pa si smeli v nobenem primeru dovoliti, da bi v trenutni situacijo pomagali velikim slovenskim podjetjem v težavah. Združevanje Petrola in Istrabenza, da bi prekrili napake in goljufije Bavčarja, ne pride v poštev. Halo. Pa še kar nekaj je takih primerov.

Država bi morala bolj spodbuditi podjetniško pobudo. Bolj nagraditi samozaposlitev. Znižati davke manjšim podjetjem. Znižati zahtevani ustanovni kapital.

Naučiti ljudi, naj bodo bolj aktivni, dinamični, fleksibilni. Naj se ne oklepajo ene službe celo življenje. Naj napredujejo. Tako bomo napredovali vsi. Tako ne bo recesije, tako bo zadosti denarja, tako bomo imeli za stanovanje in počitnice in kava v centru Ljubljane ne bo predraga.

Gospodarska kriza je dobra, je pozitivna. Kriza je na sploh dobra. Kriza je sprememba, spremembe so dobrodošle. Prinašajo napredek. Gospodarska kriza je čiščenje gospodarstva. Balast mora odpasti. Plevel je treba dati stran, da lahko začnejo rasti nove rastline. Še boljše in lepše.