nedelja, 2. november 2008

Pripravi se na nepremičninski potop

Nekateri izračuni so pred meseci kazali, da so nepremičnine v Sloveniji precenjene. Nekateri pa zdaj kažejo, da so se začele ceniti. Še bolj se bodo. Pripravlja se pravi zlom na nepremičninskem trgu pri nas. Cene bodo drastično padle.

Pocenitev bi bila že zdaj lahko veliko večja, če bi bilo več prometa. A tega preprosto ni. Podobno kot pri delnicah je povpraševalni tečaj prenizek glede na ceno po kateri se nepremičnine ponujajo. Do transakcij ne pride, kupci čakajo. Za manj povpraševanja so poskrbele tudi banke, saj so omejile posojanje. Bankam primanjkuje denarja.

Kaj se dogaja. Nepremičnine so se v zadnjih letih izjemno dražile, lani za nekaj več kot dvajset odstotkov. Ker se je gradnja zaradi visokih cen zelo izplačala, se je veliko gradilo. Gradbena podjetja so rastla kot koprive. To je ravno v zadnjem času doživelo ekspanzijo. Manj gradnje bo šele v prihodnosti, to je razvidno zaradi manj odobrenih gradbenih dovoljenj. Zdaj se gradi in prodaja nove gradnje tam, kjer je bilo načrtovano pred nekaj leti, ravno zato ker so postopki prepočasni. Pregovorno slabo zgrajena gradbena podjetja so težko predvidela sedanje dogajanje.

Torej. Povpraševanja še ni. Gradbeniki morajo novogradnje prodati. Banke jim ne posojajo denarja. Imajo izplačilne težave. Mnogim gradbenikom grozi stečaj. Cene bi morali izjemno znižati, da vsaj poplačajo upnike. To se bo preprosto moralo zgoditi. Nepremičnine se bodo prodajale zelo zelo poceni. Janković je pred kratkim za MOL kupil 200 stanovanj od hitrorastočega Vegrada. Dobil jih je za približno pol cene, prodajal jih bo dražje, a še vedno z velikim diskontom. S tem je rešil Vegrad, znižal bo cene nepremičnin, Ljubljana pa niti ne bo toliko zaslužila. Gre mogoče za nezakonito pomoč Vegradu? Bi bilo boljše, da se cene nepremičnin še bolj znižajo?

Gradilo se čisto na novo zdaj nekaj časa ne bo. Proizvodnja se zaustavi, če se ne izplača. Nove ponudbe ni, če se tržna cena preveč približa proizvodni. Tržna cena še ni vzpostavljena, a kaže, da bi lahko bila zelo podobna ceni gradnje. Takrat se neha graditi, gradi se le toliko, da gradbena podjetja obstajajo. Veliko jih bo vseeno izginilo. Torej bi se lahko cene nepremičnin prepolovile. Upamo lahko, da na vrata ne bodo začele trkati banke, kot se je to zgodilo v ZDA. Če se stanovanje, ki je garancija za posojilo, poceni, potem ta garancija ne zadostuje več in je potrebno drugačno kritje, kar lahko vpliva na še hujše pocenitve. Še dobro, da zakon glede teh cenitev šele začenja veljati, do sedaj v Sloveniji ni bilo tega. Banke bodo po novem zakonu morale ocenjevati svoje nepremičnine vsake dve leti.

Prihajajoči nepremičninski potop je potrebno izkoristiti. Nepremičnine veljajo za dolgoročno naložbo. Lahko se tudi kaj zasluži kratkoročno, a je to zaradi nelikvidnosti naložbe za marsikoga zelo tvegano. Za večino smrtnikov se bo nakup nekje blizu dna izplačal kot dodatek pokojnini in bolj mirno življenje. Treba bo tudi spremljati obreste mere in koliko bodo banke zahtevne pri posojili. Lahko, da se nam bo nakup s tujim denarjem zelo izplačal.

Oddajanje nepremičnine bi mnogim omogočilo lepše življenje. To je potrebno načrtovati vnaprej. Izbrati pravo lokacijo, pravega prodajalca, pravi vir financiranja. Zadovoljni moramo biti z morebitnimi donosi. Kakšnih pet odstotokov bi dobili od najemnine. Glede na to, da kupujemo na dnu in se nam bo lahko posrečilo na vrhu, bi lahko v naslednjih letih zaradi podražitev dobili veliko več, a se nam na to ni treba ozirati.

Pomemben je donos na vložena sredstva, če ne upoštevamo rasti cen, torej v grobem najemnina. A previdno, ko bo katastrofa in ko bodo povsod oglasi za prodajanje nepremičnin, bo v zraku tudi strah, kar lahko prestraši tudi vas. Bodite preračunljivi. Za mnoge kriza pomeni izgubo, za nekatere izjemen dobiček.

Preberi še:
Poceni nakupi nepremičnin v ZDA
Nepremičnine niso varna naložba
Kako do denarja