torek, 22. april 2008

Kako do denarja 003

Clinton, Tuš, Buffett, Trump in jaz, a kako

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je lani z govori zaslužil okoli deset milijonov dolarjev. Samo z dvema knjigama je Bill zaslužil 30 milijonov dolarjev. Ali je bogat? V svojem delu verjetno uživa. Poraja se vprašanje, koliko porabi. Kaj bi se zgodilo, če bi jutri nehal delati? Verjetno bi lahko spodobno živel še naprej. Z ženo skrbita tudi, da denar dela za njiju. Velik del njunega premoženja je na klasičnem računu na banki. Nekaj pa sta prepustila tudi upravljavcem premoženja. Za njiju nas ne bi smelo skrbeti. Spomniti pa se moramo veliko zvezdnikov, ki so bankrotirali. Preveč so bili zapravljivi in ko je prišlo do izpada prihodkov, je bilo konec. Kar se tiče denarja, je bogat tisti, ki lahko jutri neha delati in bo lahko obdržal standard, ki mu ustreza, do konca življenja.

Ali ima Mirko Tuš, najbogatejši Slovenec, zadosti pasivni prihodkov? Ima jih. Pretekla leta je gradil podjetje. Denar je reinvestiral. Zgradil je podjetje, ki ima visoko vrednost. Že od dela dobička lahko zelo zapravljivo živi. Borzni guru Warren Buffett je vlagal v podjetja s slabšim poslovanjem, izboljšal njihovo poslovanje in tako služil veliko denarja. Skoraj Slovenec Donald Trump je nepremičninar. Eden ob bogatejših Britancev je James Dyson, izumitelj sesalca, pri katerem ni bilo potrebno menjavati vrečk za sesanje.

What's the point?
Če hočeš še nekaj več, si moraš graditi take prihodke, ki jih boš imel tudi, ko ne boš več na delovnem mestu. Služba je najbolj tvegana stvar. Nasprotno kot meni večina, a večina ni poskrbela za svojo prihodnost, zato jih ne poslušaj.

Kako zaslužiti, ko ne delamo?
- podjetništvo. Ustvari podjetje, ki ti bo prinašalo denar, tudi ko ne boš delal v njem. Da bo še bolj zanesljivo, ustvari več popolnoma različnih podjetij.

- delnice. Denar vlagaj v perspektivna podjetja, služi z njihovo rastjo in bodi udeležen v njihovem dobičku. Podobno kot pri podjetništvu je manj tvegano, če vložiš v podjetja iz več različnih panog in delov sveta.

- nepremičnine. Kupuj, prodajaj, oddajaj, gradi nepremičnine. Skrbno vse načrtuj in skušaj doseči ceno, ki bo v skladu z načrtovanim donosom, še posebno to velja, če boš kupoval s posojili.

- avtorske pravice, patenti. Ustvari nekaj, izumi. Bodi pisatelj, glasbenik, izumitelj. Zaščiti svojo intelektualno lastnino.

Nič ni samo po sebi denar, vse zgoraj omenjeno lahko pomeni tudi izjemno izgubo. Stvari se je treba lotit na pravi način. Učiti se je treba. Napake so tukaj čisto nekaj normalnega. Ne smeš se bati napak, še hvaležen moraš biti za njih. Tako se boš lahko še več naučil. Pomembna je smer.

Zelo je dobro, da se ne ukvarjamo samo s podjetništvom, samo z naložbami ali samo s pisanjem uspešnic. Najboljše je, da skušamo graditi več različnih virov pasivnih prihodkov. Tako smo lahko toliko bolj sigurni, da bo iz kakšnega nekaj uspelo. Torej ni dobro, da se zanesemo samo na delnice ali samo na spletno poslovanje.

Kaj še čakaš?!