sobota, 12. april 2008

Američani letos brez počitnic

Recesija v ZDA že terja svoj davek. Pozna se že na žepu marsikaterega Američana in lahko, da se bo še bolj. Prebivalce te gospodarsko najmočnejše države na svetu čaka eno težjih let v zadnjem obdobju, prihodnja leta pa bodo mogoče še težja. Marsikaj bo treba še postoriti, da ne bi bilo tako.

Veliko Američanov si poleti ne bo moglo privoščiti oddiha, kot so ga navajeni. Nekateri pa si ga ne bodo hoteli, saj veste, vedno se lahko še bolj zakreditiraš. Načrti glede potovanj v Evropo so prestavljeni za vsaj eno leto.

Inflacija in padec dolarja proti evru vplivajo na odločitve, če in kako potrošiti denar. Od lanske sredine leta se je bencin podražil za tretjino, letalsko gorivo za skoraj 60 odstotkov. Evro pa je od dolarja zrasel še za 15 odstotkov, pa že takrat je bil na rekordnih ravneh.

Dolar ni več plačilno sredstvo turističnih destinacij. Zdaj tam govori evro in lokalna valuta.

Načrtovanje je v takem obdobju pomembnejše kot kadarkoli.

V enem izmed njihovih poslovnih medijev sem zasledil koristne nasvete, kako ravnati v takem obdobju. Dopustujejo naj bližje domu, še posebno zaradi prevoznih stroškov. Če že dopustujejo v oddaljenih krajih naj se držijo držav, kjer se dolar še ni toliko pocenil. Taka je Latinska Amerika in države Indokine.

Prebivalcem se priporoča, naj denar namesto za dopust namenijo za gradnjo. Ta se je izjemno pocenila glede na prejšnja leta, obrestne mere so razmeroma nizke in čeprav cene nepremičnin trenutno niso ravno spodbudne, bodo verjetno kasneje. Pametni gradijo zdaj, pravijo.

Naučite svoje otroke delati. Mladi zapravljajo svoj čas poleti, pozno vstajajo, gledajo televizijo. Pomagajte otrokom, da se začnejo zanimati za službe in posel, torej zaslužek. Razložite jim, kako gospodarstvo deluje. To boste seveda težko, če se vi težko znajdete. Naj pečejo in prodajajo potice, ustvarijo kakšno svojo spletno stran, ki bi lahko prinesla dobiček, naj popravljajo računalnike sosedom ali pa se nekaj naučijo izdelovati.

Še sreča, da v Sloveniji ni take krize. Moramo pa tudi mi začeti malo bolj načrtovati odhodke. Nasvet glede otrok se mi zdi zelo koristen tudi za prebivalce Slovenije. Zdi se mi, da nekateri starši celo zavirajo svoje otroke. Želijo, da se bolj posveti šoli. Imajo dobre namene. Na žalost pa šola ne opravi svojega dela.

Življenja se uči na terenu.