sreda, 16. april 2008

Nepremičnine niso varna naložba

Kdor je v Sloveniji v zadnjih letih vlagal v nepremičnine je dobro zaslužil. Nepremičnine so v očeh mnogih zanesljiva in varna naložba, ki je tudi zelo dobičkonosna. Ljudje pa se ne zavedajo vseh nevarnosti. Kar lahko raste, lahko tudi pade. Pričakujejo, da bodo cene v Sloveniji rasle v nedogled. To seveda ni res. V Sloveniji so že zdaj stanovanja najdražja v Evropi, še posebno glede na kupno moč prebivalstva. Predvideva se, da cene ne bodo več tako hitro rasle, kot do sedaj.

Veliko je odvisno od ponudbe in povpraševanje. To dvoje dosti korigirajo lokalni nepremičninski igralci, saj jim je dražitev nepremičnin lastnikom v interesu. Gradili bi na primer lahko še veliko več, a kaj ko bi bila potem stanovanja cenejša. Nekje se bo ustavilo. Povpraševanja ne bo več. Gradbeniki bodo pa še vedno morali delati. Cene nepremičnin se bodo začeli zniževati.

Nekaterih v nepremičninah ne bodo več zaznali varne oaze in bodo začeli prodajati. Cene bodo šle še bolj dol. Še dobro, da pri nas lastniki niso tako zadolženi, kot je to v ZDA. Tržna vrednost hiše lahko pade na tako vrednost, da ne more biti več kritje za posojilo. V tem primeru moramo banki doplačati ali pa moramo hišo prodati. Zato pride do še več prodaj, kar še bolj znižuje cene.

Na podoben način je prišlo do krize v ZDA. Znake tega pa je že opaziti v nekaterih evropskih državah, kot sta Anglija in Španija.

V dobrih časih podjetja radi dobiček vložijo na kapitalski trg ali v nepremičnine. V slabih časih črpajo te rezerve, kar se pozna pri tečajih na borzah in pri cenah nepremičnin.

Največja slabost nepremičnin je nelikvidnost. Zelo težko jih je prodati. Potreben je čas, tega pa velikokrat ni. Nelikvidnost lahko potem močno vpliva na ceno. V Sloveniji je premalo podjetij, ki bi skrbela za bolj pestro dogajanje na tem trgu.

Pred naložbami v nepremičnine so mnogi premalo previdni. Podjetja vloženi denar morajo jemati, kot resno rezervo. Ni se lahko ukvarjati z nepremičninami, če to ni tvoj posel. Posamezniki pa morajo biti previdni, še posebno pri posojilih.