petek, 4. april 2008

Balkanske delnice: 50% popust


Še pred enim letom se je na veliko kupovalo balkanske delnice in vlagatelji so pričakovali neverjetne donose. Kmalu pa se je pokazalo, da tečaji ne morejo poleteti do sosednjih planetov. Nelikvidne borze nekdanje Jugoslavije se še toliko težje ustavijo, ko raste in ko pada. Od takrat so se borzni indeksi razpolovili. Evforični novopečeni borzni guruji, ki so celo pričakovali nove 100-odstotne donose, se zdaj ne upajo prestopiti južne meje. Čakajo, da bo zopet zraslo in se bodo lahko pognali za novimi minusi.

Srbija je bila v tem času največji problem. Pričakovanje odcepitve Kosova in kasnejša odcepitev je vsekakor imela vpliv na borzo in tuje investicije. Srbska patriotska javnost je bila razburjena. Kot sem razbral iz tamkajšnjih medijev, je predsednik Boris Tadić za 11. maj razpisal predčasne parlamentarne volitve. Premier Koštunica je namreč razpustil svojo vlado, potem ko mu ni uspel podvig, da od EU zahteva priznanje srbske ozemeljske celovitosti, torej Kosova kot del Srbije. Pri teh zahtevah so bili tradicionalno zelo ostri tudi Šešeljevi radikalci.

Pričakovati je, da se bo srbski narod obrnil v smeri Evropa. To javno pričakuje tudi predsednik Tadić. Srbi si želijo gospodarskega razvoja. Izid volitev v prid zmerni proevropski politiki bi dvignil tečaje delnic. Sredina maja je torej odločilna, mnogi pa bodo začeli kupovati že zdaj. Ko bodo tečaji v vzponu bo težje priti do ugodnih nakupov. Osrednji beograjski indeks Belex15 je pred natanko letom dni znašal 2838 točk, danes pa je pristal na 1649 točkah, kjer je bil decembra 2006. Izgubil je torej dobrih 40 odstotkov. Najprometnejša AIK banka se je v tem času pocenila za 23 odstotkov, približno za toliko pa tudi "kmečka" Agrobanka.

Znižanje tečajev je bilo pri zahodnih sosedih še znatnejše. V Sarajevu so se blue-chipi v povprečju pocenili za nekaj več kot 50 odstotkov, še kakšen odstotek več pa so izgubile na vrednosti delnice v Banja Luki. Tečaj BH Telekoma se je znižal za 40 odstotkov. Sarajevskega farmacevta Bosnalijeka pa za kar 55 odstotkov. Pesimizem na teh borzah ni prizanesel niti Telekomu Srpske, ki pa se je pocenil za nekaj več kot 40 odstotkov.

Kako se udeležiti novih morebitnih dobičkov pri naši južnih sosedih se mora odločiti vsak vlagatelj sam. Kupiti točke sklada, eno od bolj prometnih delnic ali pa kakšno manj opazno. Lahko pa tudi vse troje, a le z delom svojega denarja. Nikakor ne stavite vsega na Balkan.