torek, 4. november 2008

Slabo mi je od te krize

Razočarana vlagateljica: Čisto slučajno sem naletela na vašo spletno stran (www.haris.si), ko sem hotela najti kakšne uporabne informacije glede vlaganja v sklade. V začetku tega leta sem namreč vložila vse svoje borne prihranke (4000 EUR) v SGAM sklade pri SKB Banki (Indija, Kitajska) na priporočilo enega znanca, ki se baje na to spozna. Ker nimam pojma o financah, mi je zdaj žal... poslušam o tej globalni krizi in mi ratuje slabo. Zakaj nisem denarja raje lepo dala na banko? No, sem se že skoraj sprijaznila, da bo ta denar pač šel, ampak vseeno bi bila zelo hvaležna, če bi mi morda kaj napisali na to temo, ker vidim, da se na to spoznate.

Haro: Zato obstajamo finančni svetovalci, da se o financah pogovarjate s pravimi ljudmi. Nekaj vam bodo povedali znanci in prijatelji, nekaj prodajalci finančnih produktov. Osebno finance so pa zelo obširna stvar in se jih je potrebno lotiti strateško.

S svetovalcem se je potrebno pogovoriti o ciljih vlaganja, koliko ste pripravljeni tvegati in za koliko časa lahko pozabite na tisti denar.

Če ste v sklada, ki vlagata na Kitajsko in Indijo, vložili za kratek čas, npr. eno leto, ste januarja naredili napako. Oba delniška trga sta bila takrat zelo na vrhu in kazali so se znaki prihajajoče krize, nekaj sta že padla. Razmere so bile kratkoročno zelo tvegane. Tja bi lahko vložili le del denarja. Dolgoročno lahko več, saj se predvideva rast obeh gospodarstev v naslednjih desetih letih. Delniški trgi pa gredo svojo pot in je potrebno malo paziti na čas nakupa in prodaje. Torej vaš denar ne bo izginil, samo počakati bo treba.

Vedno je potrebno pustiti nekaj gotovine za izredne stroške in za primer krize. Če tega ne storite, se vam lahko zgodi, da boste morali naložbo odprodati v napačnem trenutku.

Če ste vložili za več kot pet let, niste naredili napake. Zelo verjetno je, da ne boste imeli izgube. Portfelj pa bi morali bolj diverzificirati oziroma vlagati tudi na druga geografska področja, panoge in tudi izven delniškega trga, če imate to možnost.

Kaj zdaj? Če denarja ne potrebujete, čakajte. Prodaja v tem obdobju bi bila velika napaka.

Glavni način za izboljšanje finančnega stanja pa ni vlaganje v delnice, ampak je zviševanje prihodkov. Tako aktivnih kot pasivnih. Vlagajte vase, v svoje dejavnosti, začnete lahko razvijati svoje podjetje. Šele ko boste imeli velike prejemke boste lahko ustvarjali več in živeli bolje. Z majhnimi boste hodili po labirintu, a si s pravim pristopom lahko stvari zelo dobro uredite, da vam je omogočeno mirnejše življenje. Predvidevam seveda, da niste podedovali velike vsote denarja ali zadeli na loteriji.
Haro je finančni svetovalec pri podjetju VEM! naložbe.

Dodatno vprašanje: Denar bom pustila gor, ker ga zdaj ne potrebujem in sem itak nekako računala, da ga bom pustila gor kakšnih pet let ali več. Samo to mi ni bilo jasno, če lahko vse skupaj propade tako daleč, da dejansko ta naložba izpuhti. Sem klicala tudi na banko in so rekli, da so za temi skladi tako močna podjetja, da se v tej paniki dejansko ne splača prodajat.

Haro: Nič ni povsem varno, take stvari na svetu ni. Zanesljivo je samo, da bomo umrli.
V vsakem od teh skladov so delnice okoli 50 različnih podjetij, ki so med večjimi v državi. Vrednost teh se lahko v določenemu obdobju zniža - znižajo se tečaji na borzi. Da pa vse skupaj gre na ničlo, bi moralo propasti 100 podjetij v tem delu sveta. Če bi se to zgodilo bi verjetno postale pomembnejše druge stvari kot denar npr. golo preživetje. Denar v skladih je zaradi večje razpršenosti bolj varen kot na banki. Na banki si odvisen samo od enega podjetja v eni sami državi, od njih samih. V primeru stečaja banke sicer centralna banka garantira do določene vsote, da bo denar povrnjen. Če pa pride do večje katastrofe, se tudi to ne bi zgodilo. Vedno je dobro imeti kakšno zlato palico, ki ni prevelika, da jo lahko dobro skriješ v izjemnih razmerah. :)