sreda, 3. december 2008

Do what you Love

Na blogu bom v prihodnje več objav napisal o podjetniških napakah oziroma o nasvetih glede podjetništva. Veliko sem jih že sam naredil. Vemo, da so napake zato, da se na njih učimo. Predvsem pa jih ne smemo ponavljati. Odkril sem, da se na napakah lahko 10-krat bolj naučimo kot pri stvareh, ki so nam uspele. Odločitve in spoznanja se nam bolj zarinejo pod kožo in je manj možnosti, da bi kaj takega ponovili.

Do what you Love ali Delaj, kar te veseli


Velika napaka ljudi in podjetnikov je, da ne počnejo tistega, kar radi počnejo. Posebno se to odraža pri rezultatih v podjetništvo, ker moramo za uspeh pri nekem delu, to delo ljubiti. Če v podjetništvu ni uspeha, potem to ni podjetništvo. Slabše je kot redna zaposlitev. Veliko je podjetnikov, ki so samo podjetniki in razvijajo različna podjetja, ker je pač to njihov poklic. Dodajajo različne dejavnosti, prodajajo različne izdelke, iščejo različne poti. Velikokrat se tako odločijo za stvari, ki jim niso pretirano všeč, s katerimi se ne morejo poistovetiti. Mnogokrat zaradi priložnosti same ali možnega dobička.

Kasneje odkrijejo, da se ta posel ni izplačal in ga ukinejo. Največkrat je razlog, da se podjetnik s tem področjem ni identificiral, ni bil pri stvari. Težko se je seznaniti s stvarmi, ki te sicer ne zanimajo. Zelo zmanjšaš tveganje, če si izkušen podjetnik in zaposliš ljudi, ki ljubijo ta posel. Veliko si poleg kot investitor in ne kot razvijalec.

Podjetnik mora biti človek strasti. Mora znati orati ledino. Mora biti nor na stvari, ki jih počne. S tem izjemno poveča možnosti za uspeh. Veliko lažje bo preskakoval vsako oviro in bolj bo lahko predvidel stvari.

Dobro je pa početi več stvari zaradi zanesljivosti poslovanja. Podjetnik mora biti tudi fleksibilen in pripravljen na vsa obdobja in razmere. Ni ravno priporočljivo, da računalničar tudi prodaja jabolka na tržnici, a če ga oboje veseli, je to lahko koristno za njegov posel. Oboje pa mora početi kvalitetno in ne sme izgubiti fokusa. Lahko gre npr za gostinca, ki ima rad rože. Poleg gostinske dejavnosti bo še skrbel za uvoz eksotičnih rož, nikakor pa ni dobro, da razmišlja o računovodskem poslu, če ni ekonomist, ne mara papirologije ali pa ni natančen.


Podjetniški nasveti:
Druži se s pozitivci

Pošlji naslov strani prijatelju
| Naroči se na objave - RSS