četrtek, 2. april 2009

Znižati davke podjetjem še večja nujnost

Razbremenitev gospodarstva, v zadnjih letih velikokrat uporabljena in zlorabljena besedna zveza, nič ni bilo od tega. Minimalne spremembe na pozitivni strani in opazna sprememba na negativni, ukinitev olajšave za investicije.

Zakaj je potrebno razbremeniti podjetja?

Če bomo podjetjem namesto denimo 20% vzeli 10%, se bodo ta lahko hitreje razvijala in bo za stroške države 10% od podjetij v denarju lahko čez čas predstavljalo enako kot sedanjih 20%. Ker bodo podjetja zrasla in bodo bolj zdrava. V nasprotnem primeru bomo vedno imeli slabša podjetja in tudi z davki ne bo kaj prida.

Olajšati moramo odpuščanje. Podjetje, ki je zdaj v težavah, ima velike težave z odpuščanji, predvsem z odpravninami. Veliko podjetjem je lažje, da gre v stečaj, kot da bi odpustili delavce. To ni dobro za vse nas.

V Sloveniji naj bi bilo četrt milijona javnih uslužbencev. Vse to se financira z davki. Odprete društvo in se na občini prijavite na razpis. Dobite denar. Čigav je ta denar? Podjetja in zaposleni so dali več, da se nekaj nabere za neprofitne dejavnosti. Zaradi prekomernih javnih izdatkov so podjetja bolj obremenjena, kot bi lahko bila.

Že prej bi bilo zelo dobro, če bi zategnili pasove na vseh nivojih javne porabe in da bi olajšali poslovanje podjetjem. To je tisti pravi nacionalni interes, ne pa tisti, ko podarjajo državno premoženje izbrancem. Zaradi močnih podjetij nam bo potem omogočeno več, boljši pogoji za življenje za vse prebivalce.

Če tega nismo naredili prej, je zdaj, ko so podjetja v težavah, skrajni čas. Zdaj je treba zmanjšati javno porabo na vseh nivojih in kmalu bomo imeli več, veliko več. Čez nekaj letih bo recesija samo še spomin in dobro bi bilo, da zdaj prebudimo naša podjetja, saj jih bodo sicer prehiteli drugi.

Še nekaj:
Država naj neha popuščati sindikatom
Rešitev za trg dela
Slovenska zabitokracija
Zakaj so se plače letos znižale?
Zakaj odpreti s.p.