sreda, 20. avgust 2008

Zakaj so se plače letos znižale?

Lani je Slovenija zabeležila 3,5-odstotno realno zmanjšanje plač glede na leto poprej, kar je največ v vsej uniji. Plače so se v Sloveniji glede na leto poprej sicer zmanjšale že leta 2006, in sicer za 0,6 odstotka, poroča STA.

No pa se spet zgražamo. Sindikati imajo verjetno veselico, saj bo kapnilo še več članarin.

Bi morali plače zvišati? Mogoče.

Zakaj so se plače v Sloveniji realno bolj znižale kot drugje na območju evra (-0,4 %)?


Za nepoznavalce naj omenim, da se plača določa na podlagi produktivnosti in ne na podlagi inflacije oziroma bi se vsaj morala. Zato manj zaslužimo v Sloveniji kot v Nemčiji, logično.

Zakaj izgubljamo proti tem državam namesto, da bi pridobivali?
Razlog lahko poiščemo v naši kratki zgodovini. Država si je in si še vedno lastnini večino večjih podjetij. Poskrbeli so, da za ta podjetja ne veljajo pravila trga oziroma so vsilili monopole, češ s tem bodo imeli več dobička in pobrali več davka.

Kaj se je zgodilo?
Ker imajo ta podjetja monopol, zaračunavajo svojim strankam-davkoplačevalcem več. Ti posredno dobijo več denarja v proračunu, a zanj tudi drago plačujejo.

Posledica?

Tem podjetjem v zadnjih 15 letih ni bilo potrebno kaj pretirano migati. Menedžment je bolj skrbel za svoje žepe in žepe priljateljev in politikov. Ni se zadosti vlagalo v razvoj in s tem ne v produktivnost. Zaradi neproduktivnosti delavec ne more prejeti več. Zdaj imamo podjetja, ki jih je potrebno prodati tujim partnerjem, ker so zastareli stroji.