petek, 1. avgust 2008

Pametni že vlagajo v sklade in delnice

Še lani ob istem času so ljudje veselo vplačevali v vzajemne sklade, tisti še pogumnejši in z več denarja pa so kupovali delnice. Pričakovali so neverjetne donose. Predvidevanja so temeljila na podlagi preteklih donosov. Logika je bila, če je Balkan v enem letu zrasel za 100% bom v treh letih imel 300%. Prava logika je, da si lahko zadovoljen, če boš po treh letih imel 100% oziroma se ti bo vloženo podvojilo. Veliko jih je takih, ki se niso mogli prepričati. Bodisi da so lani poleti kupili točke balkanskega sklada ali pa delnice Krke. Oboje v pričakovanju kratkoročnih visokih dobičkov in ne nekih znosnih dolgoročnih. Tisti, ki kljub veliki želji niso vložili, so me ogovarjali še nekaj mesecev, zakaj niso, potem pa so bili tiho, ko so videli, da gre vse navzdol.

Kljub nekem predvidevanju možnih padcev, saj so delnice v zadnjih letih rasle po celem svetu in je bilo pričakovati popravke, ni bilo napačno vlagati, a bolj kot vsakomesečno redno varčevanje in v majhnih zneskih. Povsod je bilo vse visoko in to so časi, ko se pametni umikajo, tisti malo manj pametni pa šele prihajajo, po izgube.

Kaj se dogaja zdaj? Veliko jih je že prodalo z izgubo. Nekateri skladi so samo letos izgubili 40% vrednosti, še tisti boljši letos niso pozitivni. Lanski pogumni vlagatelji so zdaj prestrašeni. O delnicah se ne govori več v gostilni. Nihče se več ne hvali, koliko je zaslužil.

Zdaj se vsekakor ne sme prodajati ampak čakati!

Prav zadnji meseci pred koncem leta bi lahko prinesli preobrat. Tega nihče ne ve, obstajajo samo predvidevanja, kako se bo razpletlo. Zelo je pomembno za koliko časa vložite denar, če gre za obdobje od 5 do 10 let je trenutek izredno dober. Za obdobje od enega pa do treh let je pa vse skupaj še preveč nepredvidljivo. Potrebno je počakati, kaj bo z recesijo v ZDA, kdaj se bo nehala.

Trenutno je dosti pametnejše vlagati kot lani ob istem času. Kupuješ poceni, prodajaš drago.


Kdaj vložiti, koliko vložiti in kam vložiti lahko izveste tudi na brezplačnem finančnem svetovanju podjetja VEM! naložbe. Za sestanek se lahko prijavite tukaj.