torek, 29. julij 2008

Tajkunske banke je treba kaznovati

V teh dneh sta tako regulator konkurence kot trga vrednostnih papirjev udarila proti Laščanom. Ob tem ne morem spregledati dejstva, da banke ob takih nepravilnostih ostanejo nekaznovane. V zadnjem primeru parkiranja delnic Infond Holdinga pri avstijski banki in na sploh Šrotovi dosedanji nakupi s finančno pomočjo, verjetno največjo s strani Nove Ljubljanske banke.

Banke prikrivajo nepravilnosti, kot je prevzemanje brez prevzemne ponudbe. Ponujajo finančne storitve za posege, ki kršijo zakonska določila trga. Torej pomagajo in so s tem soudeleženi. A ne prevzamejo tveganja morebitnega kaznivega dejanja, uživajo imuniteto, čeprav so pomemben člen pri v zadnjih mesecih zelo izpostavljenih sumljivih poslih.

Morale bi biti kaznovane in to vsaj v višini doseženega dobička ali pa bi jim morali omejiti poslovanje. Tako bi v teh finančnih ustanovah dvakrat premislili v kakšen posel se bodo podali. Nepravilnosti bi tudi zaradi svoje varnosti prijavljali in poslovali transparentno. Dobro bi morali preveriti tudi vse odgovorne osebe v bankah, kdo je lastnik bank in kdo dela za svoj žep.


Kdo pomaga Šrotu, bi se morali vprašati. A je to predsednik uprave NLB Marjan Kramar? Kako se v tej banki pretehtali tveganje? Ali so se posvetovali tudi s svojimi lastniki glede odobritve tako velikih posojil. Ali obstajajo skrite provizije bančnikov?

Nikjer nič ni omenjeno o tem. Še ne ve se natančno, kdo so posojilodajalci. Kdo vse pozna informacije, ki razkrivajo morebitno poslovno
goljubijo. Vse bi bilo treba kaznovati. Vsi so sodelujoči in vsi ciljajo na dobiček, podobno kot je pri ropih. Vsi skupaj so ena velika tolpa in skupaj načrtujejo kazniva dejanja.

Ob vsem tem bi spomnil, da je žalostno, da po več kot 15 letih šele zdaj začnejo delovati Agencija za trg vrednostnih papirjev in Urad za varstvo konkurence. Razlog pa je, da predsednik vlade Janez Janša v triletnem obdobju vladanja ni uspel dobiti 'kapitala' na svojo stran, zdaj pa si v pol leta želi z vojno proti kapitalistom, katerim je v tem istem obdobju pomagal, pridobiti nekaj glasov najrevnejših. Tako on kot prejšnje vlade so podporniki tega kar se je dogajajo in kar vedno bolj prihaja na dan. Prav zato so regulatorji spali.