torek, 1. julij 2008

Gimnazijec ne more biti podjetnik?!

Gimnazijci ne morejo imeti statusa samostojnega podjetnika, tako pravi Zakon o gimnazijah. Že pred časom sem na blogu objavil, da dijaki lahko registrirajo s.p, ne morejo pa opravljati vseh dejavnosti. Za gimnazijski zakon sem izvedel včeraj od bralca tega bloga in mladega podjetnika, ki je iskal zahteve za opravljanje njegovega bodočega posla. Nisem našel nobenega zakona, ki bi omejeval ostale dijake, če ga kdo pozna, naj mi prosim sporoči.

Mlademu podjetniku sem takoj odgovoril, da gre za napako, saj dijaki lahko registrirajo s.p. Takrat nisem imel za mar, da gre za čisto poseben interni in neumni zakon, katerega nihče mogoče ne bo spreminjal še desetletja. Gre za zakon, ki omejuje mlade podjetnike in ki ne dovoli, da bomo v Sloveniji imeli ljudi, kot je Bill Gates. Kar predstavljam si birokrata, ki je pisal ta zakon in njegovo razmišljanje.

Pri študentih je tako, da lahko obdržijo status, če se ne zaposlijo pri svojem s.p. Torej registrirajo popoldanskega oziroma študentskega. Isto bi moralo veljati za gimnazijce in druge dijake.

Sporni 22. člen zakona o gimnazijah (prenehanje statusa dijaka) pravi:

Status dijaka preneha:
– za dijaka zaključnega letnika 30 dni po izteku šolskega leta,
– če se med izobraževanjem ne vpiše v naslednji letnik v predpisanih rokih,
– če se izpiše,
– če je bil izključen in
– če je sklenil delovno razmerje ali je pridobil status zasebnika ali samostojnega podjetnika.

V zadnji vrstici bi moralo pisati: če je sklenil delovno razmerje, se zaposlil pri svojem s.p. ali se prijavil na zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve.

Dijaki lahko danes pakirajo, čistijo, masirajo ne smejo pa postati podjetniki.

I FEEL SLOVENIA!