nedelja, 29. junij 2008

Prihaja podjetniški tsunami

Podjetništvo bo v Sloveniji vedno bolj popularno in kaže, da prihaja pravi val novih podjetnikov. Če je že pred leti bilo prav izjemno, da je nekdo registriral s.p., je danes to veliko bolj normalno, kmalu pa bo to nekaj vsakdanjega, eden od načinov zaposlitve. Obenem pa tudi odpira možnost ustvarjanja podjetja.

Že zdaj se mnogi mladi odločajo za zaposlitev v nekem večjem podjetju kot samostojni podjetnik. Poteče jim študentski status, s.p. se boljše sliši, večjo fleksibilnost imajo pri delu, za pokojnino pa ni dobro preveč plačevati.


Mnogi mladi si želijo biti podjetniki in tega bo vedno več. Še do včeraj si moral v šoli skrivati svoje podjetniške nagibe, kmalu pa bo podjetnik preprosto poklic, o katerem se bodo odločali v šoli in o katerem bodo debatirali ter ga spoznavali. Otrok se bo lahko zelo zgodaj odločil, da bo podjetnik. Potem se bo lahko izšolal za poklic, ki bo uporaben v njegovem prvem podjetju ali pa se bo odločil za študij ekonomije.

Država je poenostavila nekatere postopke registracije in jih še bolj poenostavlja. Neumno pa se mi zdi, da popoldanski oziroma študentki s.p. mora plačevati za enih 30 evrov prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in za zdravstveno zavarovanje, če pa je že zavarovan v službi ali zaradi statusa. To bi morali odpraviti, saj vsakemu podjetniku po nepotrebnem otežuje začetek.

Veliko mladih podjetnikov me sprašuje za nasvete in jim z veseljem pomagam. Uživam pri tem. Lepo mi je tudi, ko nekoga spodbudim, da razmišlja o podjetništvu oziroma se za to odloči.