četrtek, 19. junij 2008

Slovenska zabitokracija

Kdo v tej državi odloča? Včeraj so poslanci izglasovali 40% obdavčitev dobička pri trgovanju z izvedenimi finančnimi inštrumenti. Ob tem ne gre spregledati dejstva, da ti isti poslanci ne vedo, kaj so izvedeni finančni inštrumenti. Kolegica s časnika Finance tega od njih ni uspela izvedeti. Nekateri so priznali, da nimajo pojma, eni pa niso želeli odgovarjati.

Prvak SNS Zmago Jelinčič je za Finance dejal, da gre pri izvedenih finančnih inštrumentih za hitro prodajo delnic, s katero se hitro zasluži. Do zdaj ta zaslužek še ni bil obdavčen. V letu dni po nakupu bo po novem 40-odstotno obdavčenje morebitnega dobička.
Aha, torej se hitro zasluži. Po kakšni logika, saj bi potem ves svet tja vlagal. Ravno tako kot se lahko dobi, se lahko izgubi, pravi zdrava kmečka pamet. Očitno tudi te nimamo veliko v državnem zboru.

Tako je izglasovan zakon, ki je zelo škodljiv za slovenski finančni trg in s tem tudi za navadne smrtnike. Hočejo pozitivno vplivati na ljubljansko borzo in na dogajanje okoli nje, delajo pa ravno nasprotno. Podobno počnejo tudi z državnimi podjetji, ki kotirajo na borzi. Petrol je investiral v novoizdane delnice Nove ljubljanske banke, seveda zato da se še naprej podpira tajkunstvo. Naložba, ki so jo delničarji tega črpalkarja sprejeli kot neumno, je seveda vplivala na zdrs tečaja. Petrol bi moral graditi črpalke v drugih državah, ne pa kupovati slovenske okorele banke, ker tem primanjkuje denarja. Ne samo da državljani z varčevanjem podpiramo prikrite menedžerske prevzeme, to počnejo tudi največja podjetja. Razvoj? Utopija. Gre le za volilne glasove. Z navideznim ustavljanjem bogatenja nekaterih se skušajo priljubiti slovenskim delavcem.

Vlada si je privoščila še en predvolilni manever, tako pravijo nekateri poslanci. V nedeljo bo potekal referendum o pokrajinah. Tako kot včeraj poslanci niso vedeli, kaj pomeni omenjeni davek, tako prebivalci ne vedo, kaj bodo prinesle pokrajine. Spet je odločitev v rokah nekoga, ki ne ve, zakaj se gre.
Te lahko prinesejo slabo in dobro. S takim političnim kadrom, kot ga ima zdaj Slovenija, pa ne kaže na nič dobrega. Vsekakor so nesposobni iz pokrajin izluščiti korist za navadne državljane, okoristili se bodo nekateri posamezniki.