petek, 24. oktober 2008

Udarec za slovensko košarko

Kot ste mnogi opazili sinoči, RTV SLO ne prenaša tekem Union Olimpije v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju Evroligi. Kot pravijo na nacionalki, lastnik pravic IKO Media Pro zahteva veliko več denarja kot lani. Gre za 250-odstotno podražitev. Lani so plačali 175 tisoč evrov za vse tekme Olimpije in za končnico. Letos pa bi morali 240 tisoč za deset tekem brez ekskluzivnosti. V primeru zakupa tekem Olimpije v morebitni končnici pa bi vse skupaj stalo veliko več.

Razumem težave Televizije Slovenija. Težko je najti vire pri tako izjemni podražitvi. Razumem tudi lastnika pravic, čeprav bi pri nekaterih državah lahko znižali ceno. Podražili so prenose, ker si bodo nekatere televizijske postaje to lahko privoščile brez težav pa še veliko konkurence je verjetno. Slovenski trg je majhen, nacionalna televizija pa velikokrat poslovno nespretna, počasna. Rešitev bi lahko bila ena od komercialk, kot je to bilo pri nogometnih prenos. Za zdaj pa bomo ostali brez prenosov najboljšega slovenskega kluba v najelitnejšem tekmovanju.

To je udarec za slovensko košarko. Manj otrok bo našlo svoje vzornike med ljubljanskimi košarkarji, manj denarja se bo steklo v klube in košarko bo izgubila na priljubljenosti. Mnogi so v preteklih letih živeli s junaškimi košarkarji Olimpije. Premagovali so najboljše evropske klube. Ljubljana je bila boljša od nekaterih velikih mest, katerih prebivalci živijo za športne dogodke. Zdaj bo mogoče podobno, le da tega ne bomo mogli gledati. Razen v dvorani.

Poglejte si tudi, kaj pravi odgovorni urednik športnega progama Mile Jovanovič. Povezava