torek, 7. oktober 2008

Prihaja čas za naložbe

Ameriški industrijski indeks Dow Jones zadnji pet let. Vir: finance.yahoo.com

Delnice so po celem svetu v zadnjem letu in pol izjemno izgubile na vrednosti. Ljudje so prestrašeni. Gospodarska kriza je, podjetja in banke so pred propadom. Mnogi investicijski modreci govorijo, da je pravi čas za naložbe in da se delnice kupujejo v krizi. Je res že pravi čas? Eni pravijo, da moramo še počakati, da pride pravi orkan. Bo ta prišel? Če smo dolgoročni vlagatelj je velika verjetnost, da bomo s to zgodbo zaslužili. Kratkoročni pa imajo lahko več težav. Samo bog ve, kaj se bo zgodilo prihodnjih mesecih.

Če samo približno veste, za kaj se gre, vložite zdaj v nekaj različnih vzajemnih skladov, ki vlagajo v perspektivno regijo in panogo. Vložite denar, ki ga v naslednjih petih letih ne boste nujno rabili, in ste verjetni zmagovalec. Nič ni 100%, kdor vam to ponuja, vam ponuja izgubo.

V takih razmerah, kot so zdaj, služijo pametnejši. Mnogi so vložili na samem vrhu in zdaj jim je težko. Vse bi dali, da so lahko na vašem položaju, da vlagajo lahko zdaj. Mogoče boste pa tudi vi razmišljali in čakali nove donose, čakali in čakali, dokler ne pride do novega vrha in takrat kupili, pred novimi padci. Žalostno, a taka je realnost.

Pred enim letom in pol so peki in prodajalci govorili o delnicah (prodajni signal). Zdaj še malokdo govori. Še začeli so govoriti, kako je to nevarno in slabo (nakupni signal).

V takih razmerah je dobro vedeti tudi kaj se dogaja na makro nivoju. Kako globoko lahko padejo ZDA? Verjemite, ne zelo globoko.

Vedno pa sprejemajte gospodarsko krizo kot pozitivno. Ciklusi preprosto so. Težko se jih rešimo, lahko jih samo ublažimo. Gospodarska kriza je obdobje čiščenja gospodarstva.

Avtor je zaposlen pri podjetju VEM! naložbe. Prijavite se na finančno svetovanje.