sreda, 8. oktober 2008

Ljubljanska borza: Kje je dno?

Danes se na Ljubljanski borzi dogajajo prav neverjetne stvari. Prodajam kar ni videti konca, začeli so prodajati še tisti najmanj občutljivi. Stanje je dobro opisal kolega s Financ: 10-odstotna omejitev preprečuje večje padce. Kaj se bo še dogajajo, se ne ve. Take razmere lahko poberejo tudi kakšnega tajkuna ali banko, ki pa so se nekaj že pripravljale z dokapitalizacijami. Tajkune zaradi garancije pri posojilih, saj s takimi padci njihove garancije postajajo preslabe, če niso bile že prej.

Razmere so še preveč turbulentne. Manjšim vlagateljem priporočam postopno obročno varčevanje oziroma vlaganje. Delnice se lahko še pocenijo. Kot je videti iz grafa so neki temelji indeksa SBI 20 pri 4.500 točkah. Tudi če se zdaj obrne navzgor bo še padalo vmes, ravno zato enakomerno vplačevanje pride prav. S tem ob rasti kupiš manj ob padcih pa več in vedno ravnaš pravilno.

Pomembno je tudi dogajanje na makro nivoju. Slovenijo bo šele zdaj dohitela nižja gospodarska rast in višja brezposelnost, s tem pa se bo krepil pesimizem, ki se bo odražal tudi na borzi. Kmalu nihče več ne bo prodajal, kupci pa se bodo začeli šele počasi zbirati in opogumljati. Mnogi se ne bodo nikoli več vrnili na borzo, nekateri bodo pa šele zdaj stopili na parket.

SBI 20 se približuje 5000 točkam. Vir: finance.si/borza