nedelja, 14. september 2008

Laž ima kratke noge


Zelo zanimivo mi je reklo: Laž ima kratke noge. Eno od tistih, ki najbolj zadane bistvo, je resnično in veliko pove. Lagati ne moreš na dolge proge. Na to me je spomnil Jani k s svojo objavo na blogu. Imenuje se Resnica prodaja na dolgi rok, laž ne. Poslovna objava me je spomnila, kako je v resničnem življenju. Na vseh področjih se težko laže v nedogled. Naši poliiki radi lažejo, fantje, ki želijo osvojiti punco. Lažejo predvsem, da se nekomu priljubijo. Še najhuje je, ko človek laže sam sebi.

Slejkoprej si razkrinkan. Čas pokaže svoje, ne rabijo niti izvedeti, da si lagal. Preprosto dve stvari ne gredo skupaj in se to pokaže čez čas. Zaradi laganje se ni pokazalo takoj, resnica pa vedno pride na dan. Če se je laganje splačalo, ne vem, to ve vsak zase.

Z laganjem samemu sebi si lahko zelo škodiš. Prideš lahko na napačno pot, v labirint. Delal pa si to zato, da se trenutno počutiš boljše. Lahko se ti zgodi, da prideš v začaran krog in se težko rešiš. Resnica lahko kmalu pride na dan in spoznaš, da si v svetu, ki si ga ne želiš in delaš stvari, ki si jih ne želiš. Vrnitev na pravo tirnico je lahko izjemno težka, še posebno za takega človeka, ki je bil toliko časa neiskren do sebe.

Laganje drugim kmalu pripelje do tega, da si z ljudmi, s katerimi sicer sploh ne bi bil. Navežeš z njimi močnejše vezi kot bi sicer. Izkaže se, da preprosto ne moreš toliko biti z njimi. Kmalu se začnete odbijati in se vse podre. Glede na značilnosti bi npr lahko odlično funkcionirali, če se ne bi toliko zbližali. Pretvarjanje je pripeljalo do toplejših odnosov, kar je povzročilo odbijanje na visoki stopnji in konec poznanstva.

Trudi se, ne lagati. Najprej sebi potem pa še ljudem okoli sebe. Na dolgi rok to vžge. Mogoče se ti dopadejo stvari na kratki rok, a bo toliko turbulenc lahko vmes, da je boljše, da se v to ne podajaš.