torek, 2. september 2008

Predvolilna smešnica

Letošnje volitve so mi najbolj smešne in neumne v vsej slovenski zgodovini. Še najbolj zaradi tega, ker najbolj do sedaj poznam razmere na tukajšnjem političnem prizorišču. Volil vsekakor ne bom. Razlog pa je, da mi nobena stranka ne ponuja tistega, kar želim.

  • Vse so že preizkušenje v klientilizmu, goljufanju, pripadniki vsake stranke so že pokazali, da so v politiki izrecno zaradni lastnih interesov in ne zaradi skupnosti.
  • Hlastajo po moči in denarju.
  • Niso naklonjeni reformam, ki bi izboljšale ali vsaj ohranile življenjski standard v Sloveniji
  • Niso pripravljeni ponuditi svobode in priložnosti vsem. Trga, ki bi deloval in bil odprt.
Nasprotno, nakladajo nam o enakosti, da so reforme uspešno izpeljali, da ščitijo prebivalce s togim trgom dela in z ohranjanjem pokojninskega sistema in socialni krivic.. ups pravic.

Enakost... Halo, prosim. Na tole finto pada povprečen prebivalec Slovenije? S tem pihajo na dušo našim delavcem v tovarnah, ki delajo za 400 eur. Enakosti ni, nikoli je ne bo. Enakost je pot v prepad. Kako lahko lažejo in kdo jim verjame. Ravno zaradi neenakosti lahko napredujemo, ravno zato, ker boljši več dobi, smo vsi motivirani. Tako gremo vsi naprej. S tem bo najnižja plača v sloveniji 600, 800 evrov in ne z umetnim dvigovanje. Še posebno na podlagi podatkov o inflaciji, kot si želijo članarinoljubni sindikati. Članarino rajši dajo delavcem ali podjetjem za razvoj. Razvoj dviguje plače.


Davčna reforma... Utopija, nateg. Polna usta so imeli enotne davčne stopnje, Mrkaić je bil zraven pa Damijan. Žejna so ju peljali čez vodo pa še kakšnega nesojenega liberalnega reformista. Nekaj so spremenili in naredili še slabše. Potem so temu še vedno govorili reforma in lagali ljudem. Z uspehi zaradi reforme so se začeli hvaliti še preden so se njihove minimalne davčne spremembe začele dobro izvajati.

Pokojninska reforma.. Ja, penzij ne bo, to ve že skoraj vsak Slovenec, ponarodelo je. Vsi razen politikov. Smešno, da ravno tisti, ki naj bi kaj naredili, ne naredijo nič. Baje da zaradi ene od političnih strank, ki bi zato izstopila iz koalicije. Krivi so vsi in vse bi poslal v zapor, vladne in nevladne stranke. Mulci že zdaj varčujejo za pokojnino, delavci pa plačujejo pokojnino nekomu drugemu. Super vzajemnost in enakost.

..pa še marsikaj je smrdljivega v tej deželi..

Grafika: Anja

Ljudje niso naklonjeni spremembam in izvoljena vlada posluša množico. Ta ni zadovoljna s 400 evri, a tudi ni pripravljena, kaj narediti. Podobni so slovenski politiki, samo da se oni delajo zadovljne. Nič ne bodo naredili, država pa drvi v prepad. Kmalu nas bo prehitela Čečenija. Takrat se bo kdo spomnil, mogoče pa kaj delamo narobe.

Slovenija je potrebna transparentne in pravične prodaje državnega lastništva največjih podjetij, ki so ravno zaradi takega načina poslovanja dosti slabša, kot bi lahko bila. Potrebujemo reformo trga dela, fleksibilnost, lažje zaposlovanje in lažje odpuščanje. Poskrbeti je treba za drugačen pokojninski sistem in tudi narediti spremembe pri drugih socialnih prejemkih. Potrebna je izjemna davčna reforma, enotna davčna stopnja, znižati davke podjetjem, privabiti tuji kapital, znižati davke v zvezi z zaposlitvijo. Seveda je treba tudi znižati javne izdatke, potratnost in neproduktivnost javne uprave je tudi že pregovorna.

Grafika: Anja

In kaj je tukaj smešno? To, da tej vladi ni bilo potrebno nič narediti, ker javnost ni tega zahtevala, celo nasprotovali so reformam. Pomembni so glasovi, ne pa prihodnost, tako politiki razmišljajo. V strahu, da ne bodo dobili glasov, se je tudi opozicija obrnila proti spremembam. Tudi oni so reve. Zdaj oboji lažejo ljudem o socialni enakosti in reformah. Slovenija bo zašla v težave. Znižala se bo gospodarska rast ali pa bomo celo zabredli v recesijo. Povečala se bo brezposelnost. Ljudstvo bo naklonjeno novi, dinamični Sloveniji šele, ko bo v resnih težavah, kot kaže bo to kmalu.

Udeležil se bom naslednjih volitev, če bo na njih sodelovala politična opcija, ki bo ponudila velike gospodarske spremembe.