ponedeljek, 23. marec 2009

Študiraš? Delaj!


Si star okoli 20, študiraš in vse kar imaš izkušenj za sabo je delo v proizvodnji? Ne skrbi, jaz sem bil na istem. Kar ne pomeni, da si na dobri poti. Če boš tako nadaljeval, lahko zaideš v resne težave. Si že slišal za diplomirance, ki dve leti čakajo na službo in pošljejo 50 prošenj na mesec? Kot podjetnik vem, da je pošiljanje teh pisem kar investicija. Enkrat sem jih poslal naslovljenih direktno na direktorje podjetij več kot 500, a niso bile prošnje. Nikogar nisem prosil, opozoril sem nase. Hočeš? Nočeš? Ok. Ni treba.

Nekaj vsekakor delajo narobe. Res je.. Začelo se je veliko prej in zdaj je to težko popraviti. Prava muka. Po nekaj letih, ki so se zdeli večnost, premetavanja papirjev na dolgočasnem faksu me zdaj nihče ne vzame v službo. Kako naj živim? Se vprašajo.. Na avto in stanovanje niti ne morem pomisliti. Kariera, kaj je to?

Kdo bi te sploh vzel v službo, pomisli. Boš res lahko delodajalcu priboril tistih 1000 evrov? Toliko že, a mu boš moral nekajkrat več, da ti bo on plačal teh tisoč. Bi sebe zaposlil v svojem podjetju? Zakaj ne in zakaj ja. Ko boš razumel delodajalce, boš mogoče znal bolje ravnati.

Torej veliko časa nazaj se je vse skupaj začelo. Prav zdaj, ko si star okoli 20, se je začela kepa problema spreminjati v veliko snežno kroglo. Opazil jo boš šele čez nekaj let. Začni zdaj!

Si se vprašal, zakaj imaš do sedaj samo izkušnje z delom za tekočim trakom? Zato ker si zrasel v takem okolju. Povsod so sami fabrik majstri. Sorodniki, sosedje. Pozimi jih težje vidiš, ker je tema, ko gredo v službo in je tema, ko počasi utrujeni prihajajo domov. Poleti jih boš mogoče videl večkrat. A veš, da oni celo življenje samo čakajo na vikend? Živijo za dva dni na teden, eni samo za enega?

Beži iz tega okolja, ne razmišljaj tako. Razmišljaj, kaj te veseli, kaj si želiš delati. Ne veš? Velika večina tvojih sovrstnikov ne ve. Žalostno, a žalost ne pomaga. Razmišljaj in raziskuj. Tudi razmišljaj, kako to spremeniti v delo.

Nauči se čimveč o tem, saj je to tisto, kar te veseli in začne pošiljati prošnje podjetjem, kjer bi lahko delal. Študent si še, nimajo toliko zahtev, da te vzamejo. Pokaži neko znanje in veliko željo. Želiš si delati tam, ker boš delal, kar te veseli in napredoval. Zaposlil se boš na nižjem delovnem mestu in se učil. Učil iz prakse. Do zdaj še nimaš toliko poznanstev, a če jih imaš kaj, jih izkoristi za pridobivanje izkušenj. Imaš prijatelje in sorodnike, oni še nekoga poznajo. Sicer pa pošlji dopise na ciljna podjetja. Pojdi na razgovor, še na tem področju si pridobivaj izkušnje. Kar naenkrat boš zamenjal tri podjetja, postal boš mojster na svojem področju in poznal boš veliko pravih ljudi.

Misliš, da boš po diplomi še imel težave z iskanjem službe? Podjetja bodo iskala tebe!