petek, 23. maj 2008

Ali popoldanci rabijo varstvo pri delu?

Bralec: Pred kratkim sem odprl popoldanski s.p. in so mi v enem izmed večjih slovenskih računovodskih servisov rekli, da moram, čeprav sem že zaposlen, narediti izpit iz varstva pri delu. No danes me pa pokliče ena ženska iz neke firme, ki organizirajo te izpite in me vpraša kakšen s.p. imam in ko ugotovi, da imam popoldanskega, mi reče, da mi varstvo pri delu že velja od službe. Zdej me pa zanima kako je s tem? Kdo ima prav, računovodski servis ali ta ženska?

Haro: Kar se vam je zgodilo, je v Sloveniji kruta realnost. Pojdite še na davčno upravo, najdite še kakšnega inšpektorja, vprašajte še na zbornici in dobili boste različne odgovore. Tako pač je. Nihče ne bere zakonov, stvari gredo od ust do ust. Še če hodijo na kakšna predavanja, take stvari preslišijo. Zakoni so pa tudi zgodba zase. Toliko anomalij je v Sloveniji na področju zahtev glede delovnih procesov, da ne moreš verjeti. Verjetno zato, ker jih pišejo javni uslužbenci.

Malo sem preštudiral Zakon o varstvu pri delu. Delodajalec mora poskrbeti, da imajo vsi zaposleni, tudi začasni in honorarni delavci opravljen preizkus iz varstva pri delu. Zahtev glede delovnega prostora in procesa je še nekaj.
Kdo pa je delodajalec? Delodajalec je oseba, ki na podlagi pogodbe o zaposlitvi zaposluje delavca. (študentska napotnica velja kot pogodba op.a.)
Kot delodajalec v smislu tega zakona se šteje tudi oseba, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi zaposluje delavca. Kot delodajalec se šteje tudi kmet ali fizična oseba, ki sam ali s člani svojih gospodarstev oziroma z družinskimi člani opravlja kmetijsko, pridobitno ali drugo dejavnost kot edini ali glavni poklic in ne zaposluje drugih oseb.
Iz opisa je mogoče razbrati, da popoldanski s.p. ni delodajalec, saj ne zaposluje nikogar. Tudi če koga začasno zaposli pa mora poskrbeti, da iamta ta opravljen izpit.
Čisto mogoče je, da boste naleteli na inšpektorja, ki bo trdil drugače. Svetujem, da preberete zakon, si ga sprintate in imate pripravljenega.
V praksi je tudi tako, da pri nekem delodajalcu delaš več mesecev preden pride na vrsto omenjeni izpit.
Izpit iz varstva pri delu ni prenosljiv med delodajalci, tako pravi zakon.

So vam tole računovodje omenili?
Vsak delodajalec mora izdelati in sprejeti izjavo o varnosti v pisni obliki, s katero določi način in ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ter jo dopolnjevati ob vsaki novi nevarnosti in spremembi ravni tveganja.

Logično je, da bi nosilec popoldanskega s.p moral opravljati izpit iz varstva pri delu, a kaj ko tega zakon ne pove. Ni logično, da ta zakon ni prenosljiv med delodajalci. Morala bi obstajati možnost, da izkoristiš tistega, ki si ga pridobil pri delodajalcu. Vsekakor pa se je potrebno potruditi, da bo za varnost čimbolj poskrbljeno. Zakon je še en razlog, zakaj nimamo v Sloveniji fleksibilen trg dela. Še dobro, da se ga bolj slabo izvaja.

Zanimiva prigoda je, ko je znanko (popoldanski s.p.) obiskal inšpektor. Vprašal jo je po izpitu o varstvu pri delu in bil zadovoljen s tistim, ki ga ima v službi. Zahteval pa je izjavo o varnosti, česar ni imela. Inšpektor ji je dal rok, v katerem je morala za to poskrbeti. Tako je pri podobnih prekrških. Najprej te opozorijo, če pa tudi takrat ne narediš po njihovo, te kaznujejo.