četrtek, 29. maj 2008

Zakaj nisi podjetnik?

Izmed bralcev Harotovega bloga je samo petina podjetnikov. Ostali imajo veliko izgovorov, zakaj niso. Glasovalcev je bilo 76, možnih pa je bilo več odgovorov. Rezultat me je presenetil in je po mojem mnenju na glavo obrnjen. Očitno glasovalci, ne vedo dobro, kaj je podjetništvo.

Za najpogostejši razlog, da niso podjetniki, so navedli Ni dovolj denarja.

Denarja je vedno dovolj. Odvisno, kaj hočeš. Vsekakor ne moreš čez noč zgraditi tovarne. Začneš s preprostimi storitvami, za katere ne rabiš veliko investirati. S tem se učiš, napreduješ, nabiraš denar in potem lahko začneš bolj kompliciran posel, odpreš večje podjetje.

Drugi najpogostejši razlog je Ni dovolj poguma.

Tega res ne bom nikoli razumel. Saj res rabiš pogum, da zastaviš hišo in vložiš v posel, o katerem nič ne veš. A temu se ne reče podjetništvo, temu se reče neumnost. Meni se zdijo pogumni tisti, ki vsak dan osem in več ur preživijo v službi. Nič ne dajejo denarja na stran in so popolnoma odvisni od službe, s tem da nič ne naredijo glede tega. To je pogumno, ne pa vsakodnevno napredovanje, aktivnost, dinamičnost in fleksibilnost podjetništva, to je za take, ki ljubijo varnost.

Tretji najpogostejši razlog zakaj bralci bloga niso podjetniki je Ni dovolj znanja.

Ta razlog je po mojem mnenju najpogostejši razlog, zakaj niso podjetniki. Mogoče še toliko nimajo znanja, da ne vedo, da jim primanjkuje ali pa to težko priznajo. Če bi imeli dovolj znanja, ne bi rabili niti denarja niti poguma, vse se pridobi z znanjem. Torej, če vas zanima podjetništvo, poskusite kaj več izvedeti o tem.

Najmanj pogost razlog je Ni dovolj želje.

Ljudje imamo različne cilje v življenju, nekateri jih pa sploh nimajo. Glede želje po podjetništvu je dobro prej razmisliti in izvedeti, kaj ti podjetništvo lahko prinese. Kakšne so prednosti pred redno službo ali npr. politično kariero. Mnogokrat je razlog za premalo želje strah in neznanje. Podjetništvo je svoboda in odvisnost od samega sebe. Lahko ga razviješ na način kot ti ustreza in na področju, ki ti ustreza. Podjetništvo je način delovanja in razmišljanja, to ni nujno lastno podjetje.