četrtek, 15. maj 2008

Šrotov imperij je na trhlih nogah

Boško Šrot, največji lastnik skupine Pivovarna Laško, je močno zadolžen. Lahko bi rekli za milijardo evrov. Zadolženih je več podjetij v verigi, in sicer za nakup delnic drugega podjetja. Atka prima-Kolonel-Center naložbe-Infond holding-slovenske pijače, mediji, Mercator... Podjetja so z lastništvom obstoječih delnic prišla do posojil. Delnice so zastavili. Ne ve se s katerimi bankami in kakšne so te pogodbe. Vsekakor gre za veze, poznanstva, lastniške povezave in tvegano ravnanje bank. Posojilo nameravajo odplačevati iz dobička, ki sicer ni ravno fenomenalen. To tudi pomeni, da bo manj denarja za naložbe in se bodo ta slovenska podjetja slabše razvijala.

Centralna banka ali kakšna revizijska družba bi morala preveriti poslovanje teh bank, saj tako početje lahko zelo škodi slovenskemu gospodarstvu. Na to sem se spomnil prejšnji mesec, ko je indeks SBI 20 padel pod 7500 točk. Pri zastavi delnic je tako, da če vrednost teh pade pod določen del vrednosti, je treba doplačati garancijo za kredit-dokupiti delnice ali pa se delnice proda. Do teh težav zgleda še ni prišlo, a če bi indeks padel pod 5000 točk bi se marsikateri bančnik in ljudje okoli Šrota začeli zelo tresti. Tak ali še večji padec bi za sabo potegnil še druge podobne posle, razmere v gospodarstvu bi bile že tako slabe, pesimizem na visokem nivoju, kar bi pripeljalo do tega da bi v Sloveniji imeli resne gospodarske težave, Šrotov imperij bi se pa podrl tako, kot se je zgradil, kot domine.

Podobno načrtuje Igor Bavčar prevzeti Istrabenz, kar je javno objavil v teh dneh. Ne vem, zakaj se fanta skrivata. Mogoče Bavčar hoče le ponuditi podporo Šrotu in tako tudi sebi, zato je to obelodanil prav zdaj. Torej, da Šrot ne bo sam v kotu. Skupaj so močnejši.

Vse to je denar preprostega Slovenca, ki varčuje na banki. Ni ne Bavčarjev ne Šrotov. Sicer se pa te banke veliko zadolžujejo v tujini, kar je dodatno tveganje, saj bodo tujo banko dosti težje nategnili kot povprečnega prebivalca Slovenije.

Resne gospodarske težave imajo svojo pozitivno stran. Gospodarstvo očistijo in pripravijo na nove, boljše čase.