četrtek, 22. maj 2008

Obupne razmere za študente na Petrolu

Eno največjih slovenskih podjetij Petrol, katerega največji lastnik je uradno še vedno država, izkorišča nizko ceno študentskega dela skoraj do maksimuma. Študent je plačan 3,15 evra na uro, nočno delo pa je plačano 'kar' 3,75 evra na uro. S tem, da takemu delavcu ni plačana niti malica niti bencin. Kot zaposleni na Petrolu se morajo veliko stvari navaditi, kar ni preprosto, imajo veliko dela z gotovino in izpostavljeni so tudi kriminalcem, mogoče bolj kot policisti.

To niti ni tak bav bav, saj je podobno še v drugih podjetjih. Študentje zasedajo sicer kar draga delovna mesta s tem pa ne dobijo nobenih pravic. Prek tega naslova nimajo pokojninskega, zdravstvenega, socialnega zavarovanja. Še malice ne dobijo, kaj šele denar za prevoz na delo. Nočno delo ni kaj bolje plačano.


Najbolj me je razjezilo, da si morajo študentje sami plačevati higienski minimum (po novem tečaj sistema HACCP) in čisto možno je, da tudi morebitni zdravniški pregled. Glede varstva pri delu ne vem. Zanimivo je, da študent, ki ga razporejajo samo dva dni na teden, še vedno mora sam plačati za higienski minimum, da lahko streže rogljiče.

Petrol naj študentom plača za malico, prevoz in še vse ostalo, kar je potrebno za delo. Za vse skupaj je najbolj kriva država, ker dela razlike v pravicah zaposlenih.

Preberi tudi:
Rešitev za trg dela

ADD ME