nedelja, 18. januar 2009

Mladi in nakup nepremičnine

Načrtovanje nakupa nepremičnine s strani mladega človeka je zelo modro. Pametno je, da finančno plat življenja načrtujemo vnaprej. Prej ko to delamo, lažje bomo dosegli cilje.

Veliko nas sanja o lepi hiši poleg gozda in lepi družini, a moramo se vprašati, kaj moramo za vse to narediti. Če to načrtujemo s partnerjem, se nam zaradi pretiranega dela lahko zgodi, da se nam zveza skrha oziroma se ločimo. Potrebno je biti previden. Vedeti moramo, koliko lahko vložimo glede na potrebe. Koliko luksuza rabimo glede na vloženo delo. Kmalu se lahko znajdemo v veliki hiši sami.

No pa se vrnimo k modrosti. Težko je priti do nepremičnine in je vsaka taka poteza uspeh. Odvisno pa je od vsakega posameznika. Za nekatere je uspeh nepremičnina, nekateri si pa želijo še več. Vprašajmo se, ali se nam nepremičnina splača, če moramo zanjo delati 20 let.

Mladi človek, ki vlaga ali se ukvarja s podjetništvo in ki je dinamičen, bi vloženi denar lahko bolje oplemenitil. Tako bi poskrbel za višje aktivne in pasivne prihodke. Kasneje bi si lahko veliko lažje kupil več stanovanj in tudi poslovne prostore in kasneje poskrbel za svojo varnost. Kar lastno prebivališče je, a če moramo odplačevati kredit niti ni.

Odplačevanje kredita je ponavadi dražje kot najemnina in s to razliko bi lahko živeli bolje. Več bi lahko npr. potovali in več bi imeli prostega časa.

Torej kar se tiče nakupa nepremičnine moramo razmisliti o potrebi, o vložku, o načinih financiranja in o tem, kdo smo in kaj si želimo. Pri naložbah je vedno tako, da je najbolje delati tako, kot te veseli. Prej se je pa dobro spoznati s podrobnostmi.

Tako kot pri drugih naložbah tudi pri nepremičnih zmagujejo spretnejši in tisti z večjimi denarnicami. Pri nakupu nepremičnine je pomemben razlog nakupa. Če jo kupuješ zaradi dobička so druge stvari pomembne, kot če jo kupuješ, zato da postane tvoj novi dom. Če gre za dobiček je seveda pomembno, da kupuješ ceneje in prodajaš dražje v nekem sprejemljivem časovnem obdobju.

Potrebno je upoštevati tudi dejstvo, da boš po 20 letih odplačevanje kredita varnejši, saj boš imel nepremičnino v lasti. To je predvsem pomembno, ker je težko predvideti takratne razmere in kako bo poskrbljeno za starejše prebivalstvo. Z oslabelo pokojnino si boš težko plačeval najemnino. Najboljša varianta pa je, da na tako pokojnino niti ne računaš, ampak si jo priskrbiš iz nedržavnih virov.

Primer: nepremičnina stane 80.000 eur, najemnina 300, kredit odplačevati 20 let 600 eur na mesec. cena nepremičnine bi lahko rasla 5%, 10% na leto-dolgoročno, odvisno je od več dejavnikov, najemnina ponavadi predstavlja 5% cene nepremičnine. Vse številke so približne.

Kot podnajemnik lahko ta denar vložimo drugam: vase, v svoje podjetje, delnice, kar je lahko bolj donosno kot nepremičnina. 300 plačujemo najemnine, 300 eur za naložbe, ki imajo lahko večji donos.