ponedeljek, 12. januar 2009

Recesijska debata

V skupini na Facebooku RECESIJA nam ne pride do živega smo v opisu zapisali:

MI BOMO VEČ ZASLUŽILI IN BOLJE ŽIVELI TUDI V BODOČE!

- recesija je ena velia laž
- tudi, če je in bo, se bomo znašli
- ena recesija nam ne pride do živega
- banke samo hočejo več denarja
- same so si krive
- podjetja v težavah tudi
- vse je odvisno od posameznika
- tudi če gre gospodarstvo dol, lahko mi gremo gor
- in bomo šli
- vsak dan bomo napredovali!

Komentar člana skupine:

Samo par komentarjev k opisu skupine:

- Recesija ni laž. Nekateri jo občutimo na svoji koži.
- Podjetja si NISO sama kriva. Delam v podjetju iz področja avtomobilske industrije. Največ izvažamo v Francijo. V preteklih mesecih je zaradi krize v Franciji upadla prodaja avtomobilov za 14%. Uganite, za koliko je padla naša prodaja v Francijo - za 14% seveda.
- Zaradi takih in podobnih primerov nižje prodaje se nam je število zaposlenih zmanjšalo za okoli 8%. Zaenkrat samo z upokojitvami in nepodaljševanjem pogodb za določen cas. Z novim letom smo presli na 38-urni delovnik in se s tem izognili odpuščanju.
- Podobnih podjetji je se veliko. Če ljudje v strahu pred recesijo ne kupujejo več, ni za to krivo podjetje. Mogoče jo vi v drugih panogah občutite manj, a prisotna zagotovo je.

Tako da bi prosil malo manj pavšalnih komentarjev, če o zadevah niste dovolj poučeni. Mi je pa vsec pozitivni duh skupine! Recesijo bomo seveda premagali, a ne s tem da se pretvarjamo, da je ni!

Pozdrav, Tomaž

Odgovor Harota:

Problem je, da so podjetja bila premalo pripravljena, zato so si sama kriva. Nekaj normalnega je, če prodaja pade za 14%. A bi mogoče morala vedno rasti v nedogled? Smisel je v tem, da se vsi moramo znati znajti v vseh razmerah. To podjetje že dela na tem: odpušča delavce, analizira poslovanje. Torej odlično. Delajo to ljudje? Kako so bili zaposleni pripravljeni? Kaj delajo zdaj? Bodo v prihodnje bolje pripravljeni? Vsak na svoj način rešuje stanje. Tudi jaz poslušam jokanje in to od ljudi, ki že 30 let govorijo, kako so službe varna stvar in kako je dobro biti zaobljubljen enemu samemu podjetju. Zdej pa imajo. Recesija je pozitivna, recesija nas uči. Mogoče so mnogi doumeli, da so pomembnejše stvari kot nakup avtomobila in prav je tako.