sreda, 14. januar 2009

Ukinite študentske bone

Ne morem, da nekaj ne napišem na to temo. Cene so šle gor. Ponudba, povpraševanje. A bi vi dvignili ceno, če bi imeli polno gostilno? Verjetno da. Gostinci imajo vso pravico, da dvigujejo ceno po mili volji, tako kot imate vi pravico odločiti se, kje in kaj boste jedli.

Študentski boni so po mojem mnenju napačen način subvencioniranja študentske prehrane in bi jih morali ukiniti. Do njih je prišlo tako, da so študentje lobirali pri poslancih. Tem pa analize in razmislek niso pomembni, ampak jim seveda gre za glasove na volitvah. Zato take pobude uspejo in zato nasprotne ne morejo.

Država nameni za subvencioniranje študentske prehrane 13 milijonov evrov na leto. Velik del tega gre gostincem in ne študentom. Zakaj? Cene ponavadi določa trg in s subvencijami prispevamo k večjem povpraševanju, s tem pa k višji ceni. Ta razlika v ceni v obdobju brez subvencije in z subvencijo je nekje vmes med sedanjo celotno ceno in ceno bona. Cena kosila bi lahko bila v skrajnih primerih tudi brez subvencije enaka sedanji ceni bona.Subvencije bi morale biti pomoč in ne luksuz. Na eni strani sindikati govorijo o revščini, na drugi strani pa imajo tudi otroci premožnih cenejšo prehrano. Sin direktorja v prestolnici ravno toliko dobi kot sin delavca v Muri. V realnosti niti ni tako. Slednji si študija niti ne more privoščiti, ampak prej začne delati in prej začne plačevati davke.

Če ne bi kupovali tankcev, bi država lahko vsem slovenskim državljanom in izbrisanim subvencionirala solato, a to je že druga zgodba.

Še kakšna o naši ljubi državici:
Preprosta Slovenka zgrožena nad nasprotniki gradnje džamije
Država naj ne pomaga velikim podjetjem
Patria: Če ne bi zaslužili desni, bi levi
Predvolilna smešnica
Zakaj so se plače letos znižale?
Slovenska zabitokracija
Šrotov imperij je na trhlih nogah
Rešitev za trg dela
Država naj neha popuščati sindikatom