četrtek, 8. januar 2009

Ženske brezplačno!

Ženske brezplačno je prijatelj vpisal v Google po nasvetu soseda. Še meni je rekel naj poskusim, a me brezplačne ženske niso zanimale. Rajši imam tiste, za katere se je treba krepko potruditi. Me je pa zanimalo, za kakšen nateg gre. Že takrat sem mu rekel, da je verjetno vse skupaj brezveze in da je brezplačne pornografije na internetu ogromno.

Čez en mesec me kliče, da je na Si.mobilu dobil račun za mobitel v višini nekaj več kot 500 eurov. Odkril je, da so vsi tisti SMSi brezplačnim ženskam bili še kako dragi in me je kot razgledanega fanta vprašal za nasvet.

Svetoval sem mu, naj vpraša na Uradu za varstvo potrošnikov, kjer nudijo brezplačno pomoč.

Nisem mogel, da ne raziščem zadeve. Zavajujoč oglas na Googlu te pripelje na spletno stran www.1to1chat.si. Tam si najdeš dekle in se začneš z njo dopisovati preko kratkih sporočil. Pod prostorom za besedilo piše, da se uporabnik s pošiljanjem strinja s SSP-jem. Verjetno s tem mislijo na splošne pogoje, katere tudi spretno prikrivajo. V teh piše, da vas lahko SMS stane do 2 evra.

Nič hudega sluteč prijatelj se je tako dopisoval z dekleti. Celo prav dolgočasno je bilo, pravi. Kakšen mesec kasneje pa se je znašel v težavah.

Ponudnik storitve je nemško podjetje iz Lörracha z imenom NTH media. Sedež imajo v več državah, tako tudi v Sloveniji in pri naših južnih sosedih. Za slovenskih zaposlitvenih portalih so iskali osebe za delo na telefonskih linijah za odrasle (eden takih oglasov). So pa iskali tudi Astro svetovalca.

Prijatelj je nemškemu podjetju na mail s švicarsko domeno napisal pritožbo, češ da se ni nikamor registriral, ampak le začel klepetati. Obljubili so mu, da mu bodo vrnili denar, a po 20 dneh se še ni zgodilo nič. Skušali so se ga samo rešiti ali pa rajši kar tako izplačajo pritožbe, kot da pride do tožb, ki jim lahko prepovejo poslovanje.

Zdaj sem mu predlagal, naj jim zagrozi, da se bo pritožil na razsodišče Slovenske oglaševalske zbornice zaradi zavajujočega oglasa na iskalnikih in tudi na Urad za varstvo potrošnikov, ker gre za prikrivanje, da je storitev plačljiva.

Razplet še sledi..

Podobnih zgodb je verjetno še veliko.